Raspberry pi detects hdmi but there is no output on monitor



  • My raspberry pi is able to detect the hdmi but my monitor does not show anything( no video out put). the monitor keeps on switching between analog and hdmi modes which means it keeps looking for video input.

    i have tried the following:

    in terminal
    tvservice -s
    state 0x12000a [HDMI CEA (16) RGB lim 16:9], 1920x1080 @ 60.00Hz, progressive

    i changed the hdmi cable and still the same problem, but tried the same hdmi with the laptop and it worked.

    i have removed the hdmi cable from the Pi and connected it to my laptop and there was no problem, images (video) appeared on the monitor.

    i connected the hdmi to my sony bravia tv and nothing appeared on the tv as well.

    i connected my laptop to the sony Tv and it worked fine.

    please how can i fix this? can anyone tell me what is going on?





  • I had similar issues, but with a DVI input on a monitor.
    For me at least the rainbow screen was showing sometimes, but often also not.
    After tons of different settings in config.txt (which didn’t solve the issue) and different hdmi-dvi cables, I ended up reinstalling Raspbian. After that I got the screen working again.
    The only thing is that there is no red color on my monitor. Tried different power supplies, cables and certain settings in config.txt, none of them fixed my red color missing issue.
    But that is another story…

    Give it a shut to reinstall. Don’ t forget to save data as reinstall is wiping the sd card.