MagicMirror² v2.12.0 is available! For more information about this release, check out this topic.

mmm assistant mk2



  • @Bugsounet yep. Sure. Reading now. Installing tomorrow.and giving you feedback.
    If you need help in giving simple support (i.e. dumb Linux, not reading the wiki … Aka not real issue / first level support I can try to help you there :-))


  • Module Developer

    no problem 🙂



  • Started partial installation tonight…and I can say: what an absolutely beautiful and efficient installer! This is the best installer I have seen for a module.

    I’m running it on a fresh installation of Raspberry Pi OS and fresh installation of MagicMirror with no other modules installed.

    Ran into a small hiccup during the post-installation process, during audio configuration for the speakers. I can’t get any sound output.

    It’s late so I will fiddle and experiment more tomorrow but in case anyone else runs into the same problem before I figure out a solution, I’ll leave some data below:

    Sending audio output via aux cable from pi to monitor and can confirm audio is working when playing a youtube video.

    Interestingly I hear a beep during this part of the installation, but nothing after that:

    Do you want to check compatible GCC version [Y/n] 
    Your choice: 
    

    No sound from here onwards:

    Checking Speaker and Microphone...
    Do you want check your audio configuration [Y/n] 
    Your choice: Y
    Checking audio output...
    Make sure your speakers are on press [Yes].
    Press [No] if you don't want to check. [Y/n] 
    Your choice: Y
    Current configuration not working !
    Did you hear Google beep? [Y/n] 
    Your choice: n
    Selection of the speaker device
    card 0: b1 [bcm2835 HDMI 1], device 0: bcm2835 HDMI 1 [bcm2835 HDMI 1]
    card 1: Headphones [bcm2835 Headphones], device 0: bcm2835 Headphones [bcm2835 Headphones]
    Indicate the card # to use [0-9]: 0
    Indicate the device # to use [0-9]: 0
    you have selected: hw:0,0 (plughw:0)
    Checking audio output...
    Make sure your speakers are on press [Yes].
    Press [No] if you don't want to check. [Y/n] 
    Your choice: Y
    Current configuration not working !
    Did you hear Google beep? [Y/n] 
    Your choice: n
    Selection of the speaker device
    card 0: b1 [bcm2835 HDMI 1], device 0: bcm2835 HDMI 1 [bcm2835 HDMI 1]
    card 1: Headphones [bcm2835 Headphones], device 0: bcm2835 Headphones [bcm2835 Headphones]
    Indicate the card # to use [0-9]: 0
    Indicate the device # to use [0-9]: 1
    you have selected: hw:0,1 (plughw:0)
    Checking audio output...
    Make sure your speakers are on press [Yes].
    Press [No] if you don't want to check. [Y/n] 
    Your choice: Y
    Current configuration not working !
    Did you hear Google beep? [Y/n] 
    Your choice: n
    Selection of the speaker device
    card 0: b1 [bcm2835 HDMI 1], device 0: bcm2835 HDMI 1 [bcm2835 HDMI 1]
    card 1: Headphones [bcm2835 Headphones], device 0: bcm2835 Headphones [bcm2835 Headphones]
    Indicate the card # to use [0-9]: 1
    Indicate the device # to use [0-9]: 0
    you have selected: hw:1,0 (plughw:1)
    Checking audio output...
    Make sure your speakers are on press [Yes].
    Press [No] if you don't want to check. [Y/n] 
    Your choice: Y
    Current configuration not working !
    Did you hear Google beep? [Y/n] 
    Your choice: n
    Selection of the speaker device
    card 0: b1 [bcm2835 HDMI 1], device 0: bcm2835 HDMI 1 [bcm2835 HDMI 1]
    card 1: Headphones [bcm2835 Headphones], device 0: bcm2835 Headphones [bcm2835 Headphones]
    Indicate the card # to use [0-9]: 1
    Indicate the device # to use [0-9]: 1
    you have selected: hw:1,1 (plughw:1)
    Checking audio output...
    Make sure your speakers are on press [Yes].
    Press [No] if you don't want to check. [Y/n] 
    Your choice: Y
    Current configuration not working !
    Did you hear Google beep? [Y/n] 
    Your choice: n
    
    
    aplay -l
    **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
    card 0: b1 [bcm2835 HDMI 1], device 0: bcm2835 HDMI 1 [bcm2835 HDMI 1]
      Subdevices: 4/4
      Subdevice #0: subdevice #0
      Subdevice #1: subdevice #1
      Subdevice #2: subdevice #2
      Subdevice #3: subdevice #3
    card 1: Headphones [bcm2835 Headphones], device 0: bcm2835 Headphones [bcm2835 Headphones]
      Subdevices: 4/4
      Subdevice #0: subdevice #0
      Subdevice #1: subdevice #1
      Subdevice #2: subdevice #2
      Subdevice #3: subdevice #3
    
    

    EDIT:
    I couldn’t sleep so I continued playing. I set audio speaker output to 1,0 which should be the correct configuration for me even though I couldn’t hear anything and I was getting an error. HOWEVER, in the next portion where I had to setup my microphone, I was able to hear my own voice playback.

    Ran through the sample config example, and everything works perfectly with the brief testing I have done. Beautiful work Bugsounet!



  • @Bugsounet thank you so much for this awesome module… works like a charm… 🤩



  • @Bugsounet said in mmm assistant mk2:

    AND… it’s now time !

    Welcome to the new assistant : MMM-GoogleAssistant

    Welcome to the new Assistant2Display: MMM-Assistant2Display

    Will do some tests and debug on it but …
    Impressive.
    Good work.
    Congrats. and THANKS for sharing.



  • Installing . Flawless process



  • and flawless install!
    Thanks @Bugsounet



  • A2D was not working at first launch.
    npm rebuild in the directory did the trick.
    Working now



  • Hi
    Curious it has been working for the first calls.
    Now It answers on screen.
    Not via speakers (but that could be for sure a problem with my audio setup)
    The other thing is that the on screen google assistant prompt on top keeps spinning and no further interaction is possible.

    Here is the debug log.
    I can see the call is successfully created files inthe tmp directory and have scped them to my laptop and they are ok.
    What changed in between was the tests are that I installed a2d .

    While I investigate on my audio output to check if it works I post the log in debug mode
    I see a suspicious “null” in volume in the log.
    I tried a vlc lastResponse.mp3 and it was correctly output

    [2020-06-01 12:15:47.539] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION:SCREEN object
    [2020-06-01 12:15:47.542] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION:ACTION { requestId: '5ed37b16-0000-2f10-85f3-089e0827ce88' }
    [2020-06-01 12:15:47.543] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION:RESPONSE 
    [2020-06-01 12:15:47.589] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION:AUDIO 1600
    [2020-06-01 12:15:47.592] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION:AUDIO 1600
    [2020-06-01 12:15:47.593] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION:AUDIO 1600
    [2020-06-01 12:15:47.594] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION:AUDIO 1600
    [2020-06-01 12:15:47.596] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION:AUDIO 1600
    [2020-06-01 12:15:47.597] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION:AUDIO 1600
    [2020-06-01 12:15:47.598] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION:AUDIO 768
    [2020-06-01 12:15:47.602] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION_ALL_RESPONSES_RECEIVED
    [2020-06-01 12:15:47.603] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION_END:COMPLETED
    [2020-06-01 12:15:47.603] [LOG]    [ASSISTANT:AS] CONVERSATION_PP:RESPONSE_AUDIO_PROCESSED
    [2020-06-01 12:15:47.604] [LOG]    [MP3] MP3 FILE CREATED 10368 bytes
    [2020-06-01 12:15:47.656] [LOG]    [ASSISTANT:SP] CONVERSATION:SCREENOUTPUT_CREATED
    [2020-06-01 12:15:47.657] [LOG]    [ASSISTANT] ASSISTANT_RESULT { error: null,
      action: { requestId: '5ed37b16-0000-2f10-85f3-089e0827ce88' },
      text: null,
      screen:
       { text:
          'Bracciano RM / Ora locale\n12:15\nlunedì 1 giugno 2020\nOrario (Edited)',
         links: [],
         photos: [],
         path:
          '/home/pi/MagicMirror/modules/MMM-GoogleAssistant/tmp/lastScreenOutput.html',
         uri: 'tmp/lastScreenOutput.html' },
      audio:
       { path:
          '/home/pi/MagicMirror/modules/MMM-GoogleAssistant/tmp/lastResponse.mp3',
         uri: 'tmp/lastResponse.mp3' },
      transcription: { transcription: 'a che ora è', done: true },
      continue: false,
      volume: null,
      lastQuery:
       { type: 'MIC',
         key: null,
         lang: 'it-IT',
         useScreenOutput: true,
         useAudioOutput: true,
         status: 'standby',
         chime: true } }
    
    
    


  • Update: I reinstalled from scratch (again for a2d I had to do a npm rebuild, you may want to take note)

    Still the same issue of assistant hanging after query:
    I do the query, hotword recognized, query recognized, answer fetched, answer saved in temp and displayed on screen bottom but no audio feedback and gogle spin icon going.
    After refreshing the screen goes again in “steady state”

    Now I am sure I have a sound output issue.
    Meaning that I can play sounds on the mirror via vlc but somehow the plugin cannot.
    I guess that somehow the plugin does not receive a feedback of “play ended” from the output.
    What I also noticed is that if I refresh the browser by vnc the mirror will go again in a waiting status.
    Will continue checking


Log in to reply